EDC

De voornaamste EDC

In de kleding of aan de riem dragen we onze EDC, dat de afkorting is van ‘Every Day Carry’. Oftewel tools die we altijd bij ons dragen. Hieronder geven we als voorbeeld een opsomming van materialen die dikwijls multifunctioneel ingezet kunnen worden in overlevingssituaties, en dus handig zijn om altijd bij je te hebben.


Tactische pen (of kubotan)

De tactische pen is een verstevigde pen die hoofdzakelijk drie mogelijkheden heeft:

-         Schrijven

-         Breken van glas

-         Gebruikt worden als wapen bij zelfverdediging


Een pen is altijd handig voor het noteren van belangrijke informatie zoals plotselinge afspraken, een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij je bijvoorbeeld snel even de nummerplaat kunt noteren, enzovoorts. Als een persoon zwaargewond is geraakt en levensbedreigend veel bloed verliest kun je met de pen en bijvoorbeeld een schoenveter een geïmproviseerd tourniquet aanleggen. Overigens is het daarbij belangrijk om de tijd van het aanleggen te noteren, wat belangrijke informatie is voor de spoedarts! De tactische pen kan ook gebruikt worden bij zelfverdediging om bijvoorbeeld vitale plaatsen extra hard te raken en zelfs als werp pin. Er bestaan ook multifunctionele tactische pennen die bijvoorbeeld nog een lampje en een mesje bevatten om meer situaties aan te kunnen. Neem overigens ook steeds wat papier mee op zak voor die notities, maar ook voor het maken van vuur et cetera.


3.1.2 Aansteker:

Een aansteker is in survival een belangrijk gereedschap waarbij je het beste voor een opvallende kleur kiest zodat je hem snel terug kunt vinden, ook in een volle zak of tas. Binnen TCT kiezen we overigens als standaardkleur zwart voor de meeste materialen vanwege de tactische uitstraling en om opvallende kenmerken te voorkomen.


De aanstekers van bijvoorbeeld het merk BIC presteren zeer goed in de meeste omstandigheden (tenzij temperaturen lager zijn dan -10 graden). Een aansteker is sowieso interessant omdat je zowel licht en warmte samen in een pakketje hebt.


Met wat kleine aanpassingen kun je de aansteker nog functioneler maken. Daarbij raden we dan ten eerste aan om een groot type te gebruiken en de gladde ring (kinderveiligheid) aan de roller eraf te halen, breng nadien een zwart elastiek aan om niet onvrijwillig gas te verliezen. Neem hierna wat ducttape en draai dit rond de behuizing. Deze kleefband is zeer sterk en kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Tijdens het intapen kun je ook nog visgerei aanbrengen. Als je voldoende tape hebt aangebracht kun je bijvoorbeeld ook nog 550 parakoord rond de behuizing brengen en deze dusdanig knopen dat je een hanglus verkrijgt. In combinatie met de pen, het papier en de tape heb je hiermee al voldoende materiaal om een toorts te maken. 


Zaklamp:

Ook al heb je een aansteker en een lichtje op je smartphone, zouden we toch een zaklamp aanraden die voldoende licht geeft om minimaal 5 meter voor je uit te kunnen kijken en om een tegenstander te kunnen verblinden. Een lamp is ook nuttig om noodsignalen te geven of om jezelf zichtbaar te maken voor aankomende voertuigen. Dit type lamp hoeft niet groot zijn maar liefst toch krachtig. Bij voorkeur is de lamp ook voorzien van een clipje om het op te hangen of in je mond te steken om handsfree te kunnen werken. Zo’n lampje zou je ook aan je sleutelhanger kunnen bevestigen en is dan altijd bij de hand, ook om een sleutelgat te zoeken in het donker!


Tactisch mes:

Een mes is een zeer handig en soms zelfs noodzakelijk gereedschap in veel situaties. Ook al kun je een mes als zelfverdedingswapen gebruiken, het is vooral handig bij natuuroverleving en hulpverlening.


Een tactisch mes is plooibaar en heeft een klemsysteem zodat het mes op zijn plaats blijft indien het opengeklapt is, wat een belangrijk kenmerk is om er veilig mee te kunnen werken. Het lemmet heeft een snijkant met bijvoorbeeld een klein stukje zaagblad erop om bijvoorbeeld beknelde kledij van een slachtoffer los te snijden. Het tactisch mes is dikwijls extra voorzien van een gordelsnijder om anderen of jezelf uit een voertuig te bevrijden en een glasbreker om je een weg naar buiten te banen als de sloten of autodeuren geblokkeerd zijn.


Een andere optie is een multitool of een speciale EMS schaar die o.a. ambulanciers gebruiken die tevens een glasbreker bevat en een schaar die zowat door alles heen gaat. 


Strips (tie-wraps):

Wij raden aan om ook altijd wat tie-wraps bij je te hebben (ook wel strips of zip ties genoemd), dit zijn strips van stevig plastic die in één enkele richting aangetrokken kunnen worden en zijn daarmee uitstekend geschikt om dingen te fixeren. Als je broekriem het begeeft kun je met een tie-wrap twee of meerdere broeklussen samentrekken waardoor je broek blijft zitten en bij gebroken schoenveters kun je hetzelfde principe toepassen. Je kunt deze strips bijvoorbeeld ook gebruiken als tourniquet, als sleutelhanger, rond autobanden als antislip systeem, voor reparaties, om je haar bijeen te houden, om materialen aan je riem te bevestigen, om hekwerken of deuren af te sluiten en zoveel meer.

 

Smartphone:

Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon op zak en we hoeven je niet te vertellen wat je er allemaal mee kunt doen. Een smartphone is multifunctioneel en een belangrijk deel van ons dagelijks leven geworden. Toch willen we erop wijzen dat niet elk type telefoon een autocrash kan overleven en dan is het contacteren van de hulpdiensten ineens niet meer zo voor de hand liggend. Kies daarom bij voorkeur voor een robuuste smartphone of een cover die schokvrij is, IP68 waterdicht is en krasvrij gorillaglass bevat. Een goed beschermde telefoon zal jou niet snel in de steek laten op de momenten die ertoe doen.


Extra cash:

Neem altijd wat extra geld mee op een eigen vaste locatie, anders dan in je portefeuille. Dit extra geld kan vroeg of laat van pas komen als je even geen tijd had om naar de bank te gaan, om te betalen waar betaalkaarten niet geaccepteerd worden enzovoorts. Er bestaan riemen met aan de binnenzijde een ritssluiting om dit geld op te bergen. Mocht je ooit bestolen worden, dan heb je in ieder geval extra cash om nog thuis te geraken.


Horloge:

Een tactisch horloge is iets anders dat een survival-horloge. Voor survival kun je de wijzers gebruiken om het noorden te bepalen, terwijl een tactisch horloge vaak een intern kompas heeft of extern aan het polsbandje heeft. Een digitaal horloge voor tactische gebruik is dus heel normaal.

Enkele punten voor een tactisch horloge zijn:


Waterdicht/Modderdicht – Schokbestendig – Krasvrij scherm – Bij voorkeur zulu model (soort bevestiging van het polsbandje) – Tijd en datum notatie – Kompas – Altimeter (Hoogtemeter) – Barometer – Temperatuurmeter – GPS – Herladen op zonne-energie en USB.


Een weetje: bij tactische operaties wordt het horloge aan de binnenzijde van pols gedragen, zodat het zonlicht niet kan weerkaatsen op het glas en zo een positie kan verraden. Militairen dragen het vaak ook zo omdat ze op die manier hun horloge kunnen aflezen tijdens het hanteren van een vuurwapen zonder hun grip te moeten veranderen.


550 Parakoord:

Parakoord is een dun maar zeer sterk koord bestaande uit een kern van zeven witte koordjes in een sterk omhulsel. Parakoord kan voor honderden doeleinden gebruikt worden in het dagelijkse leven en het is dan ook een goed idee om steeds parakoord in je omgeving te hebben. Bij TCT gebruiken we parakoord als schoenveter zodat we daarmee altijd parakoord bij ons hebben maar je kunt natuurlijk ook een sleutelhanger of polsbandje maken uit parakoord, het handvat van een mes ermee omwikkelen of het gewoon opgerold in een zakje bij je dragen. Belangrijk is dat je echt parakoord neemt en dat is echt van levensbelang! Standaard koord van dezelfde diameter zou bijvoorbeeld nooit je gewicht kunnen dragen in noodgevallen. Parakoord kan dat wel. Voor wat betreft de lengte die je bij moet hebben, meer is uiteraard beter, maar het moet ook praktisch blijven. 4x de lengte tussen beide uitgestrekte armen is bijvoorbeeld voldoende om een veiligheidsbroekje te maken waarmee je kun abseilen, uit een raam op een lagergelegen verdieping kunt ontsnappen, enzovoorts.


IFAK:

Een IFAK is een ‘Individual First Aid Kit’ (persoonlijke EHBO kit). Dit is iets dat je bij voorkeur altijd dicht in je buurt hebt, zoals in je auto of in een tas bij bepaalde activiteiten. Deze IFAK kan diverse eerste-hulp materialen bevatten maar naar onze mening zijn de volgende artikelen belangrijk:

-         CAT Tourniquet

-         Chest seal (2 stuks) voor kogelwonden

-         Gaasdraad voor het opvullen en afdekken van wonden

-         NPA (Nasopharyngeal Airway Insertion)

-         Israëlisch snelverband (drukverband)

-         Nitril handschoentjes (Blauw)

-         Pleisters (bij voorkeur op rol)

-         Tape (multifunctioneel)

-         Watten (ook uitstekend geschikt om vuur te maken)

-         Pijnstiller (aspirine kan het bloed verdunnen bij een bloedprop)

-         Ontsmettingsmiddel/wondspray (of Kurkuma)

-         Anti gif (Actieve kool/Norit)

-         EMS Scissors

 

 Voor een gewone training zijn pleisters overigens altijd goed om bij je te hebben, samen met een goed ontsmettingsmiddel. Verder is het bezit van vingerverband (vingerbob) heel interessant omdat de vingers snel geraakt worden en gewone pleisters niet goed om de vinger blijven zitten. Een tekentang is een goed product om teken uit je huid te halen of een pincet om splinters te verwijderen. Een verband is altijd goed om een wond steriel te houden of om een prop gaas/steriele watten ter plaatse te houden. Andere producten zoals een driehoek verband heb je niet echt nodig omdat je een T-shirt of shemagh kunt gebruiken als geïmproviseerd driehoek verband. Verder kun je de IFAK aanvullen met persoonlijke producten zoals spuitjes tegen diabetes of allergiepillen, afhankelijk van je eigen behoeften en noden.