Uniform

KLEDING

Het TCT uniform

Vanuit psychologisch standpunt is iedereen in een team hetzelfde, waarbij onderling machtsvertoon of grote verschillen ongewenst zijn. Binnen TCT is het voornaamste daarbij echter de veiligheid en de multifunctionaliteit van de kleding. De kledij die wij dragen is in feite een uniform, vergelijkbaar met wat de officiële diensten hebben. Het uniform heeft dan ook officieel een speciale naam en wordt in vaktermen het ‘Battle Dress Uniform’ of BDU genoemd. Het BDU bestaat uit vier onderdelen die voor ons van belang zijn:


De tactische broek


De tactische broek is zwart en is vervaardigd uit een stevige stof of meerdere lagen die bescherming bieden aan de huid. Deze broek is standaard voorzien van ten minste 6 zakken: twee aan de lies, twee op de bovenbenen en twee aan de achterzijde. De broek moet voorzien zijn van stevige en brede lussen, waardoor een brede broeksriem gedragen kan worden.


Bij de betere kwaliteit broeken kun je de aan de binnenzijde kniebeschermers inbrengen via speciale zakken aan de binnenkant van de broek. Onderaan de broek kunnen in de zoom ook nog gaatjes voorzien zijn om een elastiek of touwtje aan te brengen waarmee de broekspijpen dichtgebonden kunnen worden en bij sommige merken zit er ook nog zakje in de zoom om een handboeisleutel in te verbergen. De ritssluiting is bij voorkeur van het merk YKK® zijn en in het kruisgedeelte doorgaans een ‘gusseted crotch’ naaitechniek voorzien, een diamantvormig deel dat voor flexibiliteit zorgt, zodat je ook hoge trappen kunt geven of over muren en hekwerken kunt klimmen.


In de betere tactische broeken zijn vaak meerdere zakjes voorzien om je EDC te kunnen dragen, hiervoor is bijvoorbeeld op de gewone zakken in je lies dikwijls een extra verstevigd deel aangebracht voor de clip van een flashlight of mes. De zakjes zijn meestal langs beide zijden aangebracht voor linkshandigen en rechtshandigen. De grote zakken hebben intern vaak ook nog magazijnzakjes voor pistoolmagazijnen, maar die kun je natuurlijk ook gebruiken voor je telefoon of andere zaken, die daardoor altijd op hun plek blijven zitten en makkelijk bereikbaar zijn.

 

De broeken zijn meestal vervaardigd uit een speciale polymeer-katoen-mix die, in combinatie met spandex, in alle richtingen een mechanische stretch geven. De beste broeken zijn daarbij ook nog eens voorzien van ‘ripstop’ lijnen, die voorkomen dat gaatjes of kleine scheurtjes door kunnen scheuren. Ook de broeklussen zijn stevig en meestal breder dan bij gewone broeken. Deze lussen hebben soms ook een D-ring of opening om een identificatiekaart of sleutel aan te hangen.


Als afwerking zijn de broeken soms ook nog voorzien van een chemische laag (doorgaans Teflon®). Hierdoor kan niet alleen vuil en water makkelijker afgeveegd worden maar zullen ook zuren of brandbare vloeistoffen minder schade aan kunnen richten.


Boots

Tactische laarzen zijn een zeer belangrijk onderdeel van je uniform omdat ze je voeten beschermen tegen allerhande natuurlijke invloeden. Ten eerste is een laars een stevige hoge schoen die stabiliteit brengt en zijn ze voorzien van een rubberen zool die je bescherming biedt tegen water, olie, stoten en tegen uitglijden. Doordat boots hoger zijn dan gewone schoenen beschermen ze ook je enkels en verzwik je minder snel je enkels door de extra stabiliteit. De plooizones in de zool zorgen voor een buitengewone bewegelijkheid en een niet te brede en stevige neus is belangrijk bij het klimmen. De zool heeft een 90° hak die vooral bedoeld is voor het beklimmen van ladders. Het profiel van de zool is doorgaans zo ontworpen dat het sneeuw, zand en vloeistoffen onder je voet uitperst om zo je grip en stabiliteit te verhogen. De dikke zool voorkomt dat scherpe voorwerpen zoals glas en spijkers in je voet kunnen dringen en dempt ook de impact van een landing na een sprong.


De binnenzool en het rubber van de buitenzool werken daarbij ook samen bij de geluidsdemping van je voetstappen. Bij sommige merken kun je mate van schokabsorbtie aanpassen aan de functie die je uitvoert middels een stelring. De boots zijn doorgaans waterdicht door een geïntegreerde Gore-Tex ® laag, en andere versies hebben juist ventilatiegaatjes die de verluchting reguleren wat weer nuttig is in een warm omgeving. De veters zijn doorgaans al stevig maar kunnen eigenlijk beter vervangen worden door Paracord 550. Dit koord is nog steviger en heeft eigenschappen die cruciaal kunnen zijn in survivalsituaties. Zorg overigens ook altijd voor goede bijhorende sokken.


Tactische riem

Bij tactische riemen zijn er veel mogelijkheden, maar voor het basisuniform is een zwarte schuifriem die over de gehele lengte geblokkeerd kan worden aangeraden. Door dat schuifsysteem kan de riem bijvoorbeeld ook gebruikt worden om sprokkelhout bijeen te binden, hevige bloeding af te binden enzovoorts.


Een tactische riem moet vooral stevig zijn omdat het voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Een goede weerstand tegen hoge krachten en gewichten is vereist. De riemsluiting mag geen schitterende delen bevatten en mag zeker geen scherpe zijden bevatten die jezelf of je trainingspartner kunnen verwonden. Voor de leden die liever in een multifunctioneel kader werken en daarbij de financiële middelen hebben, kan er gekozen worden voor een redding riem die voorzien is van een cobrasluiting en een D-ring. De D-ring kan gebruikt worden om bijvoorbeeld te rapellen en de cobrasluiting, die zeer sterk is, kan zolang de riem niet onder spanning staat snel met twee vingers geopend worden. 


De tactische polo

De tactische polo is een poloshirt van goede kwaliteit die ons bovenlichaam beschermd. Zo zijn de stoffen elastisch zodat een beoefenaar zich vrij kan bewegen en bestaat verder uit ventilerende oppervlakten die zweet naar buiten afvoeren en bacteriegroei tegengaan. De tactische polo’s die we aanraden in onze vereniging zijn voorzien van velcro om de herkenningsbadges aan te brengen op beide mouwen en bij voorkeur op de borst. Buiten de velcro bevatten de bovenarmen ook een ruimte om een pen in op te bergen. De polo heeft als voordeel tegenover een T-shirt dat je bij het dragen van een zware tas je kraag omhoog kan zetten om je hals te beschermen. Bij duurdere polo’s is de kraag van een stof die niet kreukt zodat je altijd een ordelijk en professioneel voorkomen hebt. 


Enkele kledingstukken die afwijken van de vier basisdelen zijn:


Tactical jacket:

Voor trainingen in een koudere omgeving dragen we een zwarte soft-shell jas die voorzien is van velcro en eventueel een bedrukking voor identificatie. Er bestaan winterjassen van tactische aard die tevens voorzien zijn van velcro en ook gedragen kunnen worden, maar deze moeten een grote gelijkenis tonen met de basis softshell die we bij TCT gebruiken.

 

Tactical fleece of sweater

Voor koudere dagen kunnen we een sweater of fleece dragen die voorzien is van de nodige velcro, bedrukking en zakjes. Deze zakken zijn bij voorkeur voorzien van een ritssluiting met ritsverlengers aan de grip, zoals parakoord of andere rubberen hulpstukjes, zodat je ze ook met bevroren handen of met handschoenen kunt openen. Bij een fleecetrui zijn er meestal twee grote borstzakken aanwezig maar soms ook twee zakjes ter hoogte van de bovenarmen en één klein zakje ter hoogte van de linker pols. Aan de binnenzijde zijn er soms lagen van mesh-materiaal die als extra zakjes gebruikt kunnen worden, maar let op want deze zakjes zijn onderaan dikwijls niet afgesloten. Als de tactische jas, sweater of fleece langs de heupzijde 2 verticale ritssluitingen heeft noemt men dit een QSA  systeem (Quick Side Access) om bijvoorbeeld snel een wapen te kunnen grijpen. Als de zakjes verborgen identificatiepanelen bevatten, noemt men deze HID (Hidden ID).


Andere kledij:

Andere kledingstukken die gedragen kunnen worden zijn een zwarte trui, een zwarte baseball cap met velcro, een shemagh en een Hi-Viz vest (fluo hesje). De pet geeft bescherming tegen direct zonlicht, regen, storm en zal je haar beschermen. Soms dragen we led-lichtjes die op de pet bevestigd kunnen worden. De shemagh is een zeer multifunctionele doek die gebruikt kan worden als tas, bij Eerste Hulpverlening, als filter, als masker, als kledingstuk en nog veel meer. Het hesje voor instructeurs is zwart, voor leden geel, voor EHBO mensen groen, voor veiligheidsmensen rood en voor CREW (bij bijvoorbeeld evenementen) oranje. De kleurcodes zijn bedoeld voor bepaalde buitenactiviteiten en is ook veiliger bij nacht.