FAQ

Tactical Combat Training Team 

‘Always Be Ready’


FAQ


1.1 Wat is het TCT-Team?

Het TCT-Team is een groep mensen die zich verdiept in ‘Survival’, waarmee bedoeld wordt dat we ons fysiek en mentaal voorbereiden op allerhande noodsituaties waarmee we de kansen vergroten om niet alleen ons eigen leven, maar dat ook van familieleden en vrienden te kunnen redden, mochten de omstandigheden dat vereisen. Ook de term ‘Prepping’ dat afkomstig is van het woord ‘prepare’ of ‘voorbereid zijn’ wordt wel eens gebruikt, maar iedereen kan hier een eigen invulling aan geven. Zo zullen in landen waar vaak stormen voorkomen de beoefenaars zich vooral verdiepen in het maken en onderhouden van schuilplaatsen, terwijl anderen bijvoorbeeld noodrantsoenen aanleggen voor een mogelijke overstroming of zelfs voor een toekomstige oorlog. In TCT richten we ons voornamelijk op verdediging en overleving in het algemeen.


1.2 Waarvoor staat de naam TCT-Team?

De naam TCT-Team staat voor ‘Tactical Combat Training’-Team waarbij er intern nog een onderverdeling is met een ‘Alpha Group’. Van oorsprong is ons team een vereniging die zelfverdedigingstechnieken aanleert die hoofdzakelijk uit het Japanse Ninjutsu afstammen, maar, zoals alles zich door ontwikkelt in het leven hebben ook wij onszelf aangepast aan de moderne cultuur en techniek. Anders gezegd, TCT is een moderne en zich constant aanpassende variant op het traditionele Ninjutsu. De deelnemers die voornamelijk verdedigingstechnieken (het ‘Combat’ deel) trainen, vallen daarbij onder het standaard TCT-Team en de leden van Alpha Group zijn de beoefenaars van extra disciplines die van meer tactische aard (het ‘Tactical’) zijn en daar ook meer in investeren.


1.3 Wat bedoelen we met ‘Tactical’?

Het begrip ‘Tactical’ kunnen we ook omschrijven met het woord ‘Tactisch’, wat verwijst naar het uitvoeren van een goed voorbereide en doordachte strategische actie, waarvoor men logischerwijs eerst de benodigde kennis en ervaring dient te bezitten.


Als we daarbij spreken over tactische materialen hebben we het over een product dat een bepaalde multifunctionaliteit of meerwaarde heeft tegenover een standaardversie. Een tactische broek heeft tegenover een gewone broek bijvoorbeeld meer zakken of is bewerkt met waterafstotende stoffen waardoor de broek extra voordelen krijgt, dit maakt een product tactisch van aard.


1.4 Waaruit bestaan de trainingen?

De Combat-trainingen bestaan hoofdzakelijk uit het aanleren van verdedigingstechnieken: een reeks van bewegingen die bestaan uit o.a. verweren, stoten, slaan, trappen, vegen, werpen, klemmen en wurgingen zodat men in staat is zichzelf te verdedigen bij een fysieke aanval. Zelfverdediging trainen is niet alleen nuttig om jezelf of anderen te verdedigen, maar is vooral een heel complete discipline waarbij je aan je conditie, lenigheid en spieropbouw werkt en is daarmee zowel fysiek als mentaal heel gezond. Dus ook mentaal word je sterker en doordat je je bewust bent van je eigen kunnen, word je ook minder vatbaar voor beledigingen van of agressie door anderen.


Naast verdedigingstechnieken tegen een ongewapende tegenstander trainen we ook situaties waarbij we door een gewapend persoon aangevallen worden. En als rechtstreeks gevolg van een mogelijke ontwapening, trainen we daarbij ook in het gebruik van het zojuist afgepakte wapen. Het doel blijft daarbij ten alle tijden een veilige situatie te creëren, in overeenstemming met de wet en menselijke waarden. Op deze basis leren we een aanvaller te neutraliseren, met als einddoel de persoon uit te leveren aan de politiediensten. Als organisatie proberen we er daarbij alles aan te doen dat alleen personen met een goed hart en correcte instelling bij ons kunnen leren en trainen.

Andere disciplines die met name of alleen in de ‘Alpha Group’ worden beoefend zijn bijvoorbeeld natuursurvival, het gebruik van touwen om te klimmen of af te dalen, radiocommunicatie, internetveiligheid, een vuurtje maken en blussen, zwemtechnieken, defensief rijden, flashlight-technieken, Eerste Hulp en activiteiten zoals Airsoft en het afleggen van een hoogteparcours. Kortom, alles wat een link heeft met noodsituaties of overleving kan in onze activiteitenkalender voorkomen.


1.5 Voor wie zijn onze activiteiten geschikt?

Onze activiteiten zijn in principe voor iedereen toegankelijk vanaf 16 jaar, indien men de volgende bewijzen voor kan leggen:

-         Blanco uittreksel uit het strafregister (men mag geen wanbedrijf of misdaan gedaan hebben)

-         Medische keuring (men moet mentaal en fysiek goedgekeurd worden door een arts)

Omdat we zowel gewapende als ongewapende technieken trainen zullen de instructeurs ook streng toezien op veiligheid. Iemand die zich onverantwoord of onveilig gedraagt, die Belgische wetten of interne regels niet naleeft of wie zijn gedrag ongehoord is, wordt per direct geroyeerd als teamlid.

 

 

‘Together Everyone Achieves More’

 

 

1.6 Welke kledij dragen we tijdens onze activiteiten?

Omwille van de diverse disciplines heeft het bestuur besloten om kleding te dragen die een bepaalde veiligheid biedt aan onze beoefenaars, zo zullen we tijdens lessen in zelfbevrediging gewone sportkledij kunnen dragen met daarbij de vereiste bescherming zoals scheenbeschermers, kruisbescherming en een bitje. Om realistische situaties na te bootsen zal gewone kledij soms toegestaan worden.


Voor de tactische trainingen, dus met name binnen de Alpha Group, dragen we doorgaans een basisuniform (BDU: Battle Dress Uniform) dat bestaat uit een stevige zwarte broek met laarzen, een poloshirt (trui of jas in koudere dagen) en een riem. Naargelang de beoefenaars zich verdiepen in bijhorende disciplines kan dit verder uitgebreid worden. In bepaalde omstandigheden dragen we ook een fluorescerend hesje, een veiligheidsbril en een hoofddeksel. De BDU heeft specifieke kenmerken die belangrijk zijn voor je veiligheid en voor het transporteren van goederen dus informeer je goed bij je instructeur over welke kledij gewenst is.  


De tactische kledij mag niet verward worden met de kledij van de openbare macht, daarom dragen we steeds duidelijk onze patches en identificatiekaart. Wij raden aan om de BDU enkel te dragen tijdens de activiteiten of tijdens het verplaatsen naar de trainingen en van de trainingen naar huis.


1.7 Over welke materialen moet je beschikken?

Een beginnende student hoeft tijdens zijn introductieperiode nog niet over eigen materiaal te beschikken. Tijdens de introductieperiode mag een nieuw lid de meeste activiteiten uitproberen. Als een instructeur en lid samen besluiten om een lidmaatschap te starten, op voorwaarde dat aan alle verplichtingen is voldaan, verwachten we dat de nieuwe beoefenaar zo spoedig mogelijk de juiste trainingskledij aanschaft. Er is wel enig materiaal voorhanden wat een nieuw lid tijdelijk kan gebruiken, maar de juiste kledij is prioritair voor je eigen veiligheid.  

Zodra je deel gaat nemen aan de Combat trainingen, word je geacht binnen afzienbare tijd enkele persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) aan te schaffen. Deze zijn:


Fase 1:

-         Bokshandschoenen (om te stoten en om stoten te ontvangen)

-         Free-Fight handschoentjes (hier kan je ook mee grijpen)

-         Cap (bescherming voor de mannelijke geslachtsorganen) - (vrouwen: borstbeschermers)

-         Scheen/wreefbescherming (zachte bescherming voor scheen en voetwreef)


Fase 2:

De basiswapens die je nodig gaat hebben in de verdedigingstrainingen bestaan uit:


-         Een mes uit rubber (wij verkiezen het merk ESP, met de Soft en Hard versies)

-         Een staf in schuimrubber

-         Een pistool in rubber of een bluegun

-         Een tactische pen (zelfverdedigingspen) 


1.8 Beschikt TCT over een gradensysteem?

Wij hebben een gradensysteem dat direct laat zien welke ervaring en achtergrond een participant heeft. Deze graden zijn alleen te verkrijgen via een uiteindelijk meerjarige training en het behalen van examens, waarbij een instructeur of examencommissie altijd beslist over het uitreiken van een graad. We onderscheiden daarbij de volgende niveaus:

(1)   Practitioner

(2)   Graduate

(3)   Specialist

(4)   Expert


Elk van deze niveaus bestaat uit meerdere graden die net zoals in het leger aangeduid worden met streepjes. Zoals je hieronder kunt zien is de beginnersgraad dus Practitioner 1 (P1), oftewel een badge met een P en een enkele streep, en het hoogst haalbare niveau is Expert 5 (E5).

 

1.9 Wat is het logo van TCT?

Het originele logo van het TCT-Team is een zwarte cirkel met een goudkleurige opdruk, in het centrum voorzien van de Belgische vlag of de kleuren van de vlag van het land dat wordt vertegenwoordigd. . De vlag laat ons herinneren dat we ten alle tijden de wetten van dit land na zullen leven en door het volgen van de wet onszelf beschermen. Voor de vlag bevindt zich een kompasvorm met lijnen in de acht hoofdrichtingen vanuit het midden. Dit kompas vertalen wij naar de diepere betekenis dat een TCT-beoefenaar geacht wordt altijd in staat te zijn om haar of zijn doel te bereiken. Verder zien we een afbeelding van een wereldkaart waarmee we uitdrukken dat we ons overal thuis kunnen voelen en niets of niemand uitsluiten.


Daarnaast kunnen er nog enkele teksten op het logo staan (afhankelijk van de versie):


Together Everyone Achieves More

De eerste letters vormen het woord ‘TEAM’ wat er ons aan doet herinneren dat je samen sterker staat en dat we ons doel sneller kunnen bereiken door samenwerking, vriendschap en tolerantie.


Always Be Ready

De tekst ‘Always Be Ready’ laat ons herinneren dat we er voortdurend naar moeten streven zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat er allemaal kan gebeuren. Iemand die voorbereid is op allerlei, doorgaans geheel onverwachte, situaties, staat sterker dan wie dan ook.